VAD KOSTAR DET ATT INSTALLERA FTX-SYSTEM?

Att investera i FTX ventilation för sin villa är ett steg i rätt riktning ifall man vill leva mer hälsosamt i sitt hus och andas ren luft dygnet runt. Det är en stor investering att göra men det är det värt alla dagar i veckan. Generellt förbrukar ett ftx aggregat mellan 500 och 1000 kwh per år vilket motsvarar ungefär 1000-3000 kr på ett helt år.

Vi på FTXSYSTEM.se är proffs på ventilation och vi kan hjälpa dig med installation och projektering av FTX. Vi har över 40 års erfarenhet av ventilation och samarbetar med svensktillverkade FTX leverantörer som Swegon, Östberg, Systemair och Fläktgroups. Vi erbjuder kostnadsfria platsbesök i hela Mellansverige och kan utföra kostnadsfria besök i de flesta Län från norr till söder.

Pris för FTX ventilation – såhär får du bästa priset

Börja alltid med att ta in tre offerter men inte mer. Tre räcker gott och väl för att få en prisbild av vad kostnaden för ftx system ligger på ungefär. Kostnaden för att installera FTX system bör ligga mellan 90 000 – 150 000 kronor efter rot inklusive allt, dvs elektriker, håltagningar m.m.

Bra att veta om FTX system

Det finns många saker att ta hänsyn till när man ska installera ftx system. Kostnaden är en grej och vidare måste man förstå hur en sån installation påverkar huset visuellt och ljudmässigt. Därför rekommenderar vi följande åtgärder för dig att ta när du samlar in offerter:

Diskutera ljudnivåer

Diskutera ljudnivåer med samtliga installatörer, vilka förväntningar bör man ha, hur kommer ljudnivåerna att vara och kan man få ner ljudnivåerna om man t ex använder fler ljuddämpare eller större aggregat?

Dimensionera aggregatet rätt

Genom åren har vi alltför ofta sett underdimensionerade ftx aggregat installerade. Det är viktigt att känna till att ett aggregat ska gå på ca 70% i normaldrift. Den ska helst inte överstiga detta för att undvika slitage och högre ljudnivåer.

Kommer snickare att behövas efter arbetet är utfört?

Diskutera åverkan och eventuella återställningar av ytskikt som påverkas av kanaldragningar. I vissa hus till exempel tvåplanshus, måste man dra rör genom mellanplanet för att komma ner. Om det ej finns kattvind eller garderob att dra kanalen genom behöver man oftast dra en kanal utanpåliggande i dikt mot något hörn eller en vägg. Frågan där man bör ställa är om snickeri arbete ingår i offerten för att dölja kanalerna.

Vad är FTX ventilation?

FTX är ett till och frånluftssystem med värmeåtervinning. Ny filtrerad friskluft pumpas in i bostaden samtidigt som gammal förorenad luft evakueras ut, dygnet runt och flera gånger. De första FTX systemen för villor installerades 1978 och har på senare år med innovationens framfart blivit branschstandard i många nyproducerade hus och lägenheter.

Driftskostnader och Energiåtervinning

En av de stora fördelarna med FTX-system är dess förmåga att återvinna värme, vilket gör dem energieffektiva. Detta kan bidra till att sänka de långsiktiga driftskostnaderna. Även om den initiala investeringen kan vara hög, så blir den effektiva kostnaden över tid ofta lägre jämfört med traditionella ventilationssystem.

Installationskostnader för FTX Ventilation

De mest uppenbara utgifterna för FTX-ventilation är material och installation. Priset för att installera ett FTX-system kan variera beroende på flera faktorer som bostadens storlek, systemets kapacitet, och den totala omfattningen av installationen. Generellt sett kan du förvänta dig att priset för installation ligger mellan 80 000 och 150 000 kronor.

Driftskostnader och Värmeåtervinning

En av de stora fördelarna med FTX-system är dess förmåga att återvinna värme, vilket gör dem energieffektiva. Detta kan bidra till att sänka de långsiktiga driftskostnaderna. Även om den initiala investeringen kan vara hög, så blir den effektiva kostnaden över tid ofta lägre jämfört med traditionella ventilationssystem.

Service och Underhållspriser

För att ditt FTX-system ska fungera optimalt behöver det regelbundet underhåll och service. Filter måste bytas en gång per år och kostar från 500 till 1000 kronor. Ventilationsrengöring bör göras vart tredje år och kostar alltifrån 2500 till 4000 kronor.

Sammanfattning av FTX Ventilationens Kostnadseffektivitet

Att ta steget och investera i ett FTX-ventilationssystem är en långsiktig investering i bättre inomhusluft och lägre energikostnader. Den initiala prislappen kan skrämma en del, men det är viktigt att ta hänsyn till de långsiktiga besparingarna både i termer av energi och hälsa. FTX-system är inte bara en kostnadsbesparing i längden, utan också en investering i ett bättre inomhusklimat, vilket kan vara svårt att sätta en prislapp på. Genom att jämföra olika offerter och välja ett system som passar just dina behov, kan du hitta en prisvärd och effektiv lösning.

Om du står inför valet att installera ett nytt ventilationssystem, är det alltså av stor vikt att inte enbart fokusera på den initiala investeringen. Kostnadseffektiva FTX-lösningar erbjuder en helhetsbild som inkluderar både installationspris och framtida driftskostnader, vilket gör det till ett smart val för de som söker långsiktig ekonomisk och miljömässig hållbarhet.